Monday, May 08, 2006

Un antrenor roman a refuzat "oferta" de a deveni musulman


Gardianul 08.08.2002
Un antrenor roman a refuzat "oferta" de a deveni musulman
Fotbalul din tarile arabe a cunoscut o dezvoltare in ultimii ani, datorita investitiilor pe care le-au facut. S-au "importat" nu numai foarte multi jucatori straini din tarile "cu firma" de pe mapamondul fotbalistic, dar mai ales antrenori europeni si sud-americani.
Dupa cum se stie, romanii au contribuit si ei la progresul sportului-rege de pe taramurile nisipoase, Ilie Balaci si Anghel Iordanescu fiind numele cele mai reprezentative. Pe langa ei, au existat si alti tehnicieni din tara noastra care au reusit sa obtina rezultate notabile in fotbalul arab.
Unul dintre acestia este Nicolae Tanasescu, fost antrenor al echipei de tineret a Rapidului, care s-a ocupat de cresterea unor jucatori precum Claudiu Dragan si Florin Bratu.

"Am indurat cu greu singuratatea"
Tehnicianul roman a primit in urma cu un an o oferta de a pregati echipa din liga a doua a campionatului din Arabia Saudita, Al Jabalain In Hail. A acceptat aceasta provocare si a plecat in Peninsula impreuna cu inca trei romani (doi "secunzi" si un masor). "Gazdele ne-au zis atunci ca in maximum trei luni ne aduc si sotiile, dar ne-au mintit.
Ceilalti romani au plecat, nemaisuportand singuratatea, dar eu am ramas. Intampinand destule greutati, am reusit in aceasta vara sa promovez in prima liga cu Al Jabalain, o echipa care intretine relatii foarte bune cu campioana si mult mai cunoscuta Al Hilal", a declarat tehnicianul roman.

Se rugau la Allah in pauza meciurilor
Faptul ca Nicolae Tanasescu a reusit sa obtina prima performanta din istoria acestui club i-a determinat pe cei care conduc gruparea respectiva sa-i faca o oferta de a mai ramane un an. "Mi-au propus nici mai mult, nici mai putin sa trec chiar la religia lor, insa i-am refuzat, spunandu-le, in gluma, ca fac asta numai daca macar unul dintre ei trece la crestinism. Bineinteles, n-au vrut sa auda de asa ceva", a povestit cu umor Tanasescu.

Din nou acasa
Tehnicianul a revenit acum in tara si este tentat sa plece din nou in lumea araba, insa crede ca fotbalul din aceasta parte a lumii se impaca greu cu conceptele religioase pe care le impune religia musulmana. "Ca sa va dau doar un exemplu despre acest lucru, va spun ca in pauza meciului, la vestiare, trebuia sa astept cateva minute pentru a le explica apoi sarcinile de joc, deoarece in acest timp ei se rugau la Allah. Nu mai vorbesc de perioada de Ramadam, cand fotbalistii nu mancau aproape deloc. De asta sunt asa de slabi. Le-am spus si lor ca, pana cand nu fac un astfel de compromis pentru fotbal, nu au cum sa ajunga la nivelul marilor puteri din acest sport, chiar daca au conditii de pregatire mai bune decat ei", a incheiat Nicolae Tanasescu.

Alexandru Traciuc

No comments: